Probiyotik, bağırsaklarımızın içinde bulunan, onun düzenli çalışmasında önemli rol oynayan faydalı mikroorganizmalara verilen isimdir. Bu yararlı mikroorganizmaların büyük bir kısmı bakterilerden oluşuyor. Oldukça hassas bir yapıya sahip olup, inaktif durumda bulunuyorlar ve besinler aracılığıyla ya da besinlerin içine eklenerek vücuda giriyorlar.

Yapıları nedeniyle henüz mide asitleriyle buluşmaya başladıklarında ölmeye başlarlar. Ardından yaşamayı başaranlar sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlama görevine başlar ve diğer yararlı bakterilerin çoğalmasına da yardımcı olur. Probiyotikler; kefir, yoğurt, ekşi krema ve peynir gibi gıdaların içinde bulunur, genellikle hayvansal gıda temellidir.

Prebiyotik, aktif halde olmayan bakterilerin aktif hale gelmesini sağlayan ve onların gelişmesine yardımcı olan gıda bileşenleridir. Ağızdan alındıktan sonra hızlıca ölmezler, o denli hassas yapılara sahip değillerdir. Bağırsaklara sağlam bir şekilde gelip, enerji kaynağı olarak kullanırlar ve inaktif haldeki bakterilerin aktif olmasını ve daha fazla yararlı bakterinin de oluşumu desteklerler.

Kısacası probiyotik olmadan prebiyotik olmaz, prebiyotik olmadan da probiyotik görevini yerine getiremez. Prebiyotik, probiyotiğin yaşamasını sağlar, aktifleştirir ve çoğalmasına destek olur. Probiyotik de bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan yegane mikroorganizmadır. Her ikisinin düzenli alınması oldukça önemli ve kıymetlidir.